Mars’ta koloni kurulabilir mi?
Patrick Perili
SpaceX CEO’su Elon Musk, 2050 yılına kadar Mars’ta bir milyon kişilik bir şehir inşa etmek istiyor. İnsanların Mars’ın yüzeyine hiç ayak basmadığını düşünürsek, bu niyet astronomik olarak tartışılabilir gelebilir. Tamam, ama bu yapılabilir mi? İnsanların başka bir gezegeni kolonileştirmesi ne kadar sürer? Ve insanların Güneş Sisteminin ötesindeki gezegenleri kolonileştirmesi mümkün mü?
Bu soruların cevapları, hangi gezegenden konuştuğunuza bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Mars için onlarca yıllık bir süre, gerçekçi olmayan bir zaman dilimi değildir. Avustralya Havacılık ve Uzay Mühendisliği Araştırma Merkezi’nde müdür yardımcısı ve Sidney’deki New South Wales Üniversitesi’nde profesör olan Serkan Saydam, Mars’ta insan kolonizasyonunun birkaç on yıl içinde mümkün olduğunu belirtiyor. Saydam WordsSideKick.com’a “2050 yılına kadar Mars’ta bir insan kolonisi kurabileceğimize inanıyorum” dedi.
Saydam, geleceğin madenciliğini araştırma konusunda uzmanlaşmış bir maden mühendisidir. Saydam’ın bildirdiği gibi, bir Mars kolonisi kurmada başarıya giden ilk büyük adım, buzdan ve/veya hidratlı minerallerden sağlanabilen su olacaktır. Daha sonra, 2015 yapımı ‘Marslı’ filmindeki gibi suyun Mars’ta tarımı ve gıda yetiştirme sürecini destekleyeceğini, buzdan gelen hidrojen ve minerallerin roketleri yakmak için bir güç kaynağı olarak kullanılabileceğini düşünüyor.
Bununla birlikte, 2050 yılına kadar Mars’ın kolonizasyonu konusunda bilimsel bir fikir birliği yoktur ve diğer bilim adamları daha az iyimser görüşlere sahiptir. Astronot mühendisi ve kar amacı gütmeyen The Planetary Society’nin kurucu ortağı Louis Friedman, 2019’da Gizmodo dergisinden Rachael Seidler’e, yakın gelecekte Mars’ın kolonileştirilmesinin beklenmediğini söyledi. Florida Üniversitesi’nde NASA astronotlarıyla birlikte çalışan Seidler, Gizmodo’ya, insanların Mars’ı kolonileştirme konusunda iyimser olmayı sevse de, kulağa “kolay bir iş” gibi geldiğini söyledi.
Buna rağmen, insanlık büyük olasılıkla birkaç on yıl içinde Mars’a ayak basacak. Çin, 2033’te Mars’a insanlı uçuşlar başlatmayı planlarken, NASA 2030’ların sonlarında veya 2040’ların başlarında gezegene bir astronot göndermeyi hedefliyor. İnsanlar oraya vardığında, bir sonraki adım bir koloni kurmak olabilir.
Kolonizasyon, bir dereceye kadar kendi kendine yeterlilik gerektirir; ancak, Dünya’dan tamamen bağımsız olmayacaktır. Şeffaf, Mars’ı bazen bir şeyi içe aktarmanız gereken uzak bir adaya benzetir. Saydam, “Ekipman ve aletlerin çoğu Dünya’dan gönderilecek” diyor. “Mars’ın yüzeyinde bir kamyon inşa edebileceğinizi sanmıyorum.”
FİNANSMAN MADENLERDEN SAĞLANACAK
Uzun vadeli bir koloninin finansal olarak uygun olması için Mars’ta bir şeyler üretilmesi gerekecek. Uzay turizmi bir seçenek olsa da Saydam, kolonizasyonun başarısının anahtarı olarak madencilik operasyonlarına işaret ediyor. Örneğin, platin gibi değerli maddeler elde etmek için yakındaki asteroitlerde uzay madenciliği yapmak, daha fazla yatırım ve keşfe yol açabilecek yeni uzay ekonomilerinin önünü açabilir.
Dünya dışı kolonizasyon söz konusu olduğunda Mars en gerçekçi seçenek olsa da, kırmızı komşumuzun insanlar için en uygun gezegen olduğu söylenemez. Mars’ın atmosferi yüzde 95’ten fazla karbondioksittir; ortalama sıcaklığı eksi 60 santigrat derece olan hava son derece soğuktur; Dünya’dan kalkan bir uzay aracının oraya varması yaklaşık 8,5 ay sürer; ve ayrıca zararlı radyasyon bombardımanına tabidir.
Güneş Sisteminden daha uzak gezegenlerde, ‘ötegezegenler’ adı verilen ve daha misafirperver yeni yerler neredeyse kesinlikle bulunabilir. Ötegezegenlerin sorunu, çok uzakta olmalarıdır. Henüz bir dış gezegene uzay aracı gönderemedik ve güneş sistemimizi terk eden tek uzay aracı, yıldızlararası yolculuğu sırasıyla 35 ve 41 yıl süren Voyager 1 ve 2 idi. Ötegezegenler çok daha uzakta.
Fransa’daki Strasbourg Üniversitesi Strasbourg Astronomi Gözlemevi’nde kara delik astrofizikçisi olan Frédéric Marin WordsSideKick.com’a “Mevcut teknolojiyle en yakın ötegezegene ulaşmak on binlerce yıl alıyor” dedi. Bu seyahat süreleri, ötegezegenlerin kolonileştirilmesini imkansız hale getirebilir. Buna rağmen bilimsel merak kapsamında yıldızlar arası yolculuk üzerine bilgisayar simülasyonları yürüten Marin, yakın gelecekte üretilecek daha hızlı uzay araçları sayesinde bu sürelerin kısalmasını bekliyor.
UZAY SEYAHATİNDE YENİ BİR EŞİKTEYİZ
Marin, “Bilimde, her yüz yılda bir tahrikli araçların hızının 10 kat arttığını biliyoruz,” diye devam ediyor Marin. Başka bir deyişle, insanlar her geçen yüzyılda daha hızlı seyahat etmeyi öğrendikçe, ötegezegenlere olası seyahat süresi on binlerden binlere ve ardından yüzlerce yıla düşebilir. Marin, insanların yaşanabilir bir dış gezegene en az 500 yıl içinde ulaşılacağı varsayımına dayanan bir senaryo paylaşıyor. Yüzlerce yıllık seyahat, çok nesilli bir uzay gemisini gerektirecek ve bunların çoğu, sonunda kolonize edilecek olan ötegezegeni asla göremeyecek.
Marin tarafından gerçekleştirilen simülasyonlar, ilk 500 bireyin çok kuşaklı bir koloni gemisi için uygun bir başlangıç popülasyonu olduğunu ortaya koyuyor. Öte yandan simülasyonlar, insanların hayatlarının geri kalanını bir uzay gemisinde geçirmekle ve doğmamış çocuklarının yıldızlar arası bir yolculuk hayatına doğmakla nasıl başa çıkacakları gibi etik soruları ve belirsizlikleri de gündeme getiriyor. Ancak, iklim değişikliği ve insanları yok olma tehdidiyle karşı karşıya bırakan diğer Dünya kaynaklı sıkıntılar göz önüne alındığında, yıldızlararası yolculuğu gerçeğe dönüştürmeden önce ötegezegenleri kolonileştireceğimizin garantisi yok.
(Çeviri: Tarkan Tufan)
Kaynak:
https://www.livescience.com/ how-long-will-it-take-for-humans-to-colonize-another-gezegen